Winnaar Duurzaamheidsprijs provincie Utrecht

De Groene Hoeve

  • OpdrachtgeverVidès Transformatie & Ontwikkeling B.V.
  • ProjectteamVidès, De Wit architecten, ontwerper Public Space Marloes van Bennekom, Terberg systeemintegratie, DeNotarissen, Atrivé, Bruggemann Holzbau, Rabobank
  • ProjectomschrijvingTransformatie van een voormalig boerenbedrijf naar een zelfvoorzienende en duurzame woon-, recreatie-, educatiehoeve.
  • Krantenartikelen

De eigenaresse van de Antoniahoeve in Schalkwijk benadert Vidès en De Wit-architecten om haar voormalig boerenbedrijf te herontwikkelen. De agrarische activiteiten van haar bedrijf zijn al enige tijd gestaakt en het perceel met schuren is in verval geraakt.

Omdat het plangebied in een groen en agrarisch gebied ligt en ook nog eens buiten de rode contour, is het niet gemakkelijk om deze plek te transformeren naar een nieuwe bestemming. Toch wagen we een ultieme poging met een duurzaam en zelfvoorzienend woonconcept gebaseerd op de vroegere hoevestructuur. Vele gesprekken met gemeente en provincie volgen. Dit leidt uiteindelijk leiden tot een positieve uitkomst.

We ontwikkelen een ontwerpconcept dat uitgaat van de bouw van 12 energieneutrale woningen. Deze liggen in een hoevestructuur rondom een centrale binnentuin. De woningen zijn volledig opgebouwd uit hernieuwbare materialen. Ook leggen we een semi-openbaar park aan met moestuinen en een theetuin voor recreatieve en educatieve doeleinden.

Vidès wint met dit ontwikkelingsconcept de duurzaamheidsprijs van de provincie Utrecht. De prijs wordt persoonlijk uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie door Herman Wijffels en de commissaris van de Koning

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"4500","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","rtl":"false"}