Circulair bouwen

Woonwijk van de toekomst zoekt locatie

  • Opdrachtgever
  • ProjectteamProjectteam
  • Projectomschrijving
  • Krantenartikelen

Stel jezelf eens voor: een woonwijk die opgaat in het landschap. Veel groen en biodiversiteit. Gebouwd van natuurlijke grondstoffen, zoals vlas en hennep. Woningen zonder verwarming die met behulp van (gezonde) ventilatiestromen worden verwarmd. Alles op basis van duurzame architectuur, C02 neutraal, even betaalbaar en sneller te realiseren. Onmogelijk? Niet als het aan Vidès circulaire (her) ontwikkeling en De Wit Architecten ligt. Na jaren sleutelen, presenteren ze vol energie “De circulaire woonwijk, voor jong en oud”.

De broers Luc (conceptontwikkelaar) en Wout (architect) de Wit staan bekend om hun vooruitstrevende en duur- zame kijk op ontwerpen & ontwikkelen. Eerder toverden zij leegstaande kantoorgebouwen om. Zoals het 6 jaar leegstaande kantoorpand naast het station Houten dat ze binnen 9 maanden transformeerden tot JOINN!, een nieuw Short Stay concept inclusief inspirerende zalen voor meet- ing of training. Even daarvoor wonnen ze de provinciale duurzaamheidsprijs voor het concept “De Groene Hoe- ve”. De roots van de broers liggen in het landelijk gebied. ,,Mede daardoor hebben we veel affiniteit met landschap, natuur en milieu”, aldus Wout.

,,De klimaatverandering is onomkeerbaar. Voor Neder- land betekent dat onder andere een toename van extreme regenbuien. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de zeespiegel de komende 80 jaar één tot twee meter gaat stij- gen”, vertelt Luc. Wout vult aan: ,,De bouwwereld is alleen vrij traditioneel en gericht op korte termijn (financieel) denken.” De broers willen laten zien dat het anders kan met hun concept voor een circulaire woonwijk.

Circulaire woonwijk

De woonwijk is door de circulaire bril ontworpen. Naast de toepassing van natuurlijke biobased bouwmaterialen, is er minder materiaal benodigd en is
de energiebehoefte van de woningen zeer laag. Alles is uitgedacht op basis van bewezen methoden en technieken en zit bijzonder innovatief in elkaar. De woningen worden geprefabriceerd en op locatie binnen twee dagen casco in elkaar gezet. Dit scheelt enorm in logistieke bewegingen,levert kwalitatief betere en zeer comfortabele woningen op en zorgt bovenal voor snelheid.

Beschikbare grond

Het concept voor de woonwijk van de toekomst is tot in detail uitgedacht. Luc: ,,Rest ons alleen nog een geschikte locatie.” Om het plan tot uitvoering te brengen zijn de broers op zoek naar grondeigenaren die minimaal 1 hectare grond ter beschikking hebben en hier iets duurzaams mee willen.

,,Wij werken op een in onze ogen vernieuwde manier van ontwerpen en ontwikkelen waarbij de basis ligt in een open en transparante samenwerking, ook op het gebied van het totale financiële plaatje. Hierdoor krijgen grondei- genaren een goed beeld van de totale kosten alsook van de totale opbrengsten. Dit geeft vertrouwen en zorgt voor een prettige samenwerking.”

Meer informatie

Meer over de circulaire woonwijk: www.circulairewoonwijkzoektlocatie.nl

Vidès circulaire (her)ontwikkeling is creatief ontwikkelaar van circulair vastgoed en doet dit voor diverse opdracht- gevers alsook op eigen initiatief. Voor meer informatie, zie www.vides.nl

De Wit Architecten werkt voor zowel bedrijven als particulieren. Het bureau is gespecialiseerd in duurzame, gezonde en comfortabele gebouwen en woningen/verbouwingen. Voor meer informatie, zie www.dewit-architecten.nl